‘Even wat Chinees bestellen’ of ‘laten we even langs de Chinees gaan’. Nederland heeft de Chinese keuken in de afgelopen eeuw omarmd. Velen denken daarbij meteen aan de karakteristieke uitstraling van het Chinees-Indische restaurant, met bijvoorbeeld rode gordijnen, een aquarium in de ontvangsthal en langwerpige menukaarten. We hebben ons het etensgebruik dusdanig eigen gemaakt, dat het inmiddels is gekwalificeerd tot immaterieel Nederlands erfgoed. Bezorgland.nl gaat terug naar de geschiedenis en probeert te achterhalen waarom het Chinees-Indische eten bij ons zo goed in de smaak valt.

Afhaalgerechten aangepast op Nederlandse gebruiken

Bijna alle Chinees-Indische restaurants in ons land halen het merendeel van hun omzet uit afhaalbestellingen. Sommigen doen daarnaast ook aan het bezorgen van hun gerechten. Uiteraard kun je bij de meeste ook gewoon in het restaurant zelf eten. Vele generaties Nederlanders zijn naast aardappelen, vlees en groente ook opgegroeid met bami, babi pangang en foeyonghai. Opmerkelijk genoeg zou je deze gerechten niet zo snel in China vinden, mocht je er eens naar toe gaan. Dat komt omdat vele daarvan zijn aangepast op Nederlandse gebruiken.

Historische samenvoeging Chinese en Indische keuken

Het eerste Chinese restaurant vestigde zich in 1920 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. In die tijd werkten er veel Chinezen in de Rotterdamse havens. Velen daarvan werden rond de jaren ’30 ontslagen, waardoor er armoede ontstond onder de Chinese gemeenschap in Nederland. Sommigen begonnen daardoor een eethuisje, om alsnog inkomsten te genereren. Nederland maakte kennis met de Chinese restaurants. Aanvankelijk werden die vooral door de Chinezen zelf bezocht. Toen er na de Tweede Wereldoorlog vele militairen uit Indië terugkeerden, groeide ook de interesse in Indisch eten. Er ontstond een samensmelting van de Chinese en Indische keuken. Overigens werd die vaak wel op Nederlandse wensen aangepast, met minder kruiden en grotere porties. De loempia en babi pangang zijn daar typische voorbeelden van.

Steeds meer wok- en sushiketens

Het hoogtepunt werd rond 2000 bereikt, toen er zo’n 2300 Chinees-Indische restaurants in Nederland gevestigd waren. Echter daalt dat aantal de laatste jaren behoorlijk, doordat er vele wok- en sushiketens worden opgericht. Bovendien hebben jongeren steeds minder interesse om de zaak van hun ouders over te nemen. Het Chinees-Indische eten blijft in ieder geval voortleven, al raakt het ouderwetse karakter wat in de vergetelheid.

Heb je zin om thuis op de bank wat Chinees te bestellen? Geen probleem, bij Bezorgland.nl staan we op ieder gewenst moment van de dag voor je klaar! Het enige wat jij hoeft te doen is aan ons door te geven waar je woont en waar je zin in hebt. Binnen een mum van tijd wordt jouw verse en warme maaltijd dan aan de deur geleverd. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!