Nu het weer bijna kerst is, breekt de tijd van gezellig samenzijn en lekker eten weer aan. Misschien haal je dit jaar zelf van allerlei lekkere dingen in huis voor het kerstdiner, of laat je je eens verwennen door familie en vrienden. In de kerstperiode is het tegenwoordig ook zeer gebruikelijk dat werknemers een geschenk van hun werkgever krijgen, een kerstpakket dus! Bezorgland.nl zocht uit waar dit inmiddels traditionele fenomeen vandaan komt, en wat voor lekkers er vaak weggegeven wordt!

Mand of doos met goederen van de boerderij

Allereerst kijken we natuurlijk altijd waar de oorsprong van iets ligt. Zo is het kerstpakket een van origine boerenverschijnsel. Omstreeks de negentiende eeuw werkten er nog veel knechten en meiden op het terrein van de boer. Velen daarvan woonden zelfs een groot gedeelte van de tijd bij hen op de boerderij. Heen en weer reizen met de auto of fiets kwam namelijk veelal nog niet te pas. Op Tweede Kerstdag mochten ze naar huis, en kregen ze een mand of doos met allerlei eten en drinken vanaf de boerderij mee om de familie van eten te voorzien tijdens de Kerst.

Bedrijven en organisaties volgden

Dat idee werd naar mate de tijd vorderde ook overgenomen door andere ambachtslieden. Vele bedrijven en organisaties volgden in de eeuw daarop. Toen werden Nederlandse militairen in Indiƫ zelfs van een geschenk uit eigen land voorzien. Zo valt rondom het kerstpakket de relatie tussen werkgever en werknemer dus goed te verklaren. Echter is het hedendaags veel gebruikelijker om luxe levensmiddelen weg te geven, zoals een fles wijn of een kaasfondue. De inhoud verschilt meestal per jaar, maar vaak is het in de vorm van een doos, mand of tas met allerlei kleine presentjes erbij. Die zijn in tegenstelling tot eten en drinken blijvend.

Relatie- en themapakketten

Naast de pakketten met kerst, worden er ook steeds vaker relatiepakketten geschonken. Dan niet aan werknemers, maar aan zakelijke partners. Deze worden vaak in een bepaald thema en naar eigen keuze gevuld. Waardebonnen en bijdrages aan het goede doel worden ook populairder.

Bij Bezorgland.nl bestel je gemakkelijk en snel online maaltijden, ook tijdens de kerst! Het enige wat je hoeft te doen is je postcode in te vullen en door te geven waar je zin in hebt. Je kunt tegenwoordig ook eenvoudig een groepsbestelling plaatsen. Ideaal wanneer je met meer mensen bent! Binnen een mum van tijd wordt jouw bestelling dan aan de deur geleverd. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!