It’s getting hot! Of je houdt ervan, of je hebt er een hekel aan: pittig eten. De karakteristieke smaak wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine, dat vooral in de zaadlijsten van verschillende soorten pepers zit. In de Oosterse, Mexicaanse en Spaanse keukens wordt er vaak gebruik gemaakt van deze pepers. Denk bijvoorbeeld aan chilipepers, jalapeño of de extreem hete Madame Jeanette en Carolina Reaper. Bezorgland.nl zocht alles voor je uit over dit vrij authentieke ingrediënt.

Schaal van Scoville

Die capsaïcine zorgt voor een zeer intensieve prikkeling van de smaakpapillen, waardoor je pittig eten zo snel herkent. Je hersenen denken dan namelijk dat er iets heets in je mond zit, omdat je bloedvaten het bloed sneller vervoeren en je het warm krijgt. Bovendien is het ontstekingsremmend, pijnstillend en geeft het de stofwisseling een boost. Mede daarom zit het ook wel eens in crèmes en balsems. De hoeveelheid capsaïcine zorgt er vanzelfsprekend voor hoe scherp een bepaald ingrediënt wordt beschouwd. Dat wordt weergegeven op de schaal van Scoville, die van 0 (paprika) tot ongeveer 16.000.000 (pure capsaïcine) loopt. Even ter vergelijking: de gemiddelde Nederlandse eter ervaart een maaltijd al als scherp als deze ongeveer 500-1000 Scoville-eenheden scoort. De heetste peper ter wereld haalt een noemenswaardig gehalte van 2.200.000.

Vooral populair in warmere landen

Maar waarom eten wij het eigenlijk? In tegenstelling tot mensen, eten dieren namelijk het liefst helemaal geen pepers. De capsaïcine is dan ook biologisch bedoeld om de pepers te beschermen tegen bedreigingen. Echter hebben mensen hier een hogere tolerantie voor dan sommige dieren. Niet helemaal eerlijk, want natuurlijk eten wij ze ook niet helemaal van top tot teen. Je ziet een wild dier natuurlijk geen pepers in stukjes hakken voor de pittige bite bij de maaltijd. Het is geen toeval dat men in warme landen vaak heet eten serveert. Het zorgt er gedeeltelijk voor dat het eten niet zo snel bederft en heeft een verkoelende werking op het lichaam, omdat je er van gaat zweten. En natuurlijk is het ook wel een beetje stoer, lekker scherp eten wat een ander niet durft. Denk bijvoorbeeld aan de uitdaging bij sommige zakken chips.

Water drinken helpt niet!

Oh ja, en nog iets. Het is een taboe dat water helpt om de scherpe smaak te doen verdrijven. Sterker nog, het maakt het juist alleen maar erger. Door met water te spoelen verspreid je de capsaïcine snel door je hele mond. Wat wel helpt is melk drinken, omdat er daardoor een klein vetlaagje over je smaakpapillen wordt gevormd. Voor wie van pittig eten houdt, staat Bezorgland.nl natuurlijk altijd klaar. Van Surinaamse tot Mexicaanse gerechten, en van pizza’s tot sambal. Binnen een mum van tijd staan wij met jouw verse en in dit geval hete maaltijd voor de deur! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!