Als je regelmatig naar de film gaat, dan weet je natuurlijk als geen ander hoe de popcorn in de bioscoop smaakt. Er staan altijd en overal popcornkraampjes waar je kunt kiezen tussen zoet of zout. Het valt uiteraard ook gemakkelijk thuis te maken wanneer je er zin en tijd voor hebt. Deze populaire en van oorsprong Amerikaanse snack heeft zelfs een internationale dag naar zich vernoemd gekregen. Laat dat nou niet geheel ontoevallig vandaag zijn!

Gepofte maïs door vocht en zetmeel in korrels

Popcorn bestaat, zoals het Engelse woord al zegt, uit gepofte maïs. De maïskolven worden geteeld en vervolgens in korrels verdeeld. Die bestaan uit een schil met daarin een kern van zetmeel. Wanneer de maïskorrels in een grote pan met olie worden verhit tot zo’n 230 graden, wordt het zetmeel gegaard en verdampt het aanwezige vocht in de korrels. Doordat de zetmeel dan uitzet en op een gegeven moment niet meer in de schil past, knapt de korrel: popcorn! Lekker luchtig en knapperig.

Eigen smaak, maar minder kraak

Wanneer deze samen worden verhit met suiker of zout, komt de popcorn aan zijn gewenste smaak. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt, met bijvoorbeeld chocolade-, kokos- of pindakaassmaak. Vaak wordt hiervoor speciale popcornmaïs gebruikt. Die variant bevat net even wat meer vocht, waardoor de popcorn makkelijk popt en wat luchtiger wordt. De maïs is al sinds mensenheugenis teelbaar, en dus kan men er vanuit gaan dat heel vroeger al bewust of onbewust popcorn werd bereid. In de 19e eeuw waren er al bioscopen in de Verenigde Staten, al wilden de eigenaren niet dat er ‘goedkope’ snacks als popcorn werden verkocht. Toen in de latere jaren van de 20e eeuw de bioscoop ook toegankelijk werd voor minderbedeelden en mét geluid, kwam de popcorn ook weer terug. Bovendien kraakt het veel minder dan bijvoorbeeld chips. Ideaal wanneer je rustig wilt genieten van de film.

Ga je vanavond een avondje filmkijken en heb je trek in iets lekkers, maar niet zo zeer in popcorn? Bezorgland.nl staat op ieder gewenst moment van de dag voor je klaar! Of je nu liever een pizza, een snack of lekkere sushi wilt. Geef je adres aan ons door en binnen een mum van tijd staan we bij je voor de deur. Je kunt tegenwoordig ook gemakkelijk en snel een groepsbestelling plaatsen. Stuur een bestellink naar alle genodigden, waarna zij hun bestelling kunnen doorgeven op hun eigen apparaat. Ideaal wanneer je met vrienden, familie of collega’s bent. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!