Wanneer je in een Japans, Chinees of ander Aziatisch restaurant zit, zie je ze vaak wel liggen. De authentieke stokjes! Zoals wij het gewend zijn met mes en vork te eten, zijn de Aziaten het gewend om dat met deze – meestal houten – stokjes te doen. De een is er heel handig mee, en de ander vindt het maar niets. Waar komt dit karakteristieke soort bestek vandaan én hoe gebruik je ze eigenlijk? Bezorgland.nl ging voor je op onderzoek uit.

Van lepels tot stokjes

Het is niet gek dat de meeste westerse mensen het niet gewend zijn om met stokjes te eten. Het is tenslotte dan ook een typisch Aziatisch gebruik. Voor de geschiedenis van het eetgerei hoeven we niet zo heel ver terug te duiken in de geschiedenis. Rond 1800 aten de meeste Aziaten hun eten namelijk vaak nog ‘gewoon’ met een lepel. Niet geheel onlogisch, want destijds was het eten van los graan nog een dagelijks ritueel. Toen enkele decennia later dit graan werd vermalen tot deegwaar, kwamen onder meer de voor ons nu vrij bekende noedels en bami in trek. Voor het eten van deze producten lenen de stokjes zich uitstekend. Moet je natuurlijk alleen wel een beetje de vaardigheid ervoor hebben…

Weinig tot geen vlees op tafel

In tegenstelling tot vele andere werelddelen, werd er omstreeks diezelfde periode in Azië weinig vlees gegeten. Als het al werd geserveerd, was dat meer als extraatje en bepaald niet als hoofdgerecht zoals wij dat gewend zijn. Dat kwam mede door de sterke opkomst van het boeddhisme, dat een eetpatroon met voornamelijk groenten met zich meedraagt. Het valt hierdoor dus eenvoudig te verklaren waarom er bijna nooit een mes op de Aziatische tafels verscheen. Bovendien werd dit door vele filosofen en andere invloedrijke personen beschouwd als een wapen, wat behalve in de keuken absoluut niet op tafel hoorde.

Gerechten perfect om met stokjes te eten

Het is dus ook niet voor niets dat vele Aziatische gerechten perfect qua vorm en structuur zijn bereid om met stokjes te kunnen eten. Kijk bijvoorbeeld naar sushi, pangsit en de eerder benoemde noedels. Óf ze zijn hapklaar óf ze zijn plakkerig genoeg om met stokjes gegeten te kunnen worden. Het is voor de locals dan ook niet bepaald voor de hand liggend om op wat voor manier dan ook te switchen naar mes en vork. En waarom zouden ze ook. Het is eigenlijk best een eetgewoonte om trots op te zijn, toch?

Zó eet je met stokjes

Als laatste geven we je een kort stappenplan voor wanneer je (nog) niet met stokjes kunt eten. En dat is echt geen schande, want ook wij zijn er nog niet bepaald een expert in.

  • Plaats het onderste stokje tussen je duim en wijsvinger en laat het op je handpalm rusten. Houd grip met het topje van je ringvinger.
  • Houd het andere stokje vast zoals je dat ook bij een pen zou doen. Blijf grip houden met je ringvinger, maar nu ook met de duim en wijsvinger.
  • En dan nu het geheim, de tip, de oplossing of hoe je het ook wilt noemen! Probeer om het onderste stokje nooit te bewegen. Alleen de bovenste dus!
  • Houd vervolgens je duim stil en gebruik alleen je wijs- en middelvinger om een opening te creëren. Probeer nu je favoriete sushi op te pakken en eet smakelijk!

Aziatisch eten aan huis bezorgd

Waag je je liever toch niet aan deze vrij uitdagende manier van eten? Geen probleem, je bepaalt thuis natuurlijk zelf hoe jij de lekkerste Aziatische gerechten eet. Bestel eenvoudig via onze website of app en binnen een mum van tijd staan wij met de lekkerste sushi, bami of noedels voor de deur. Ook bij jou in de buurt! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!