Sommige internationale gerechten zijn al decennia lang ingeburgerd in ons land. Anderen wat korter, of zelfs nog maar sinds enkele jaren. De poké bowl is daar een voorbeeld van. Dit traditionele Hawaïaanse gerecht met een Japans tintje is bezig aan een enorme opmars in West-Europa. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen, wat maakt het zo populair en bovenal: wat is het precies? Bezorgland.nl zocht naar het antwoord!

Japanse invloeden op Hawaïaanse keuken

Allereerst de naam. Poké betekent letterlijk vertaald vanuit het Hawaïaans namelijk ‘schuin in stukken snijden’. De bowl spreekt natuurlijk voor zich, want dit gerecht wordt altijd in een kom geserveerd. In tegenstelling tot ons, hebben de Hawaïanen en Japanners sowieso weinig borden in hun servieskast staan. Voor het ontstaan van dit gerecht moeten we ongeveer terug naar het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. In die periode emigreerden veel Japanners naar Hawaï. Zo’n 40% van de bevolking bestond destijds uit Japanners. Niet gek dus dat de Hawaïaanse keuken tegenwoordig nogal Japans georiënteerd is. Dat percentage ligt in 2021 overigens rond de 15%.

Grote kom met rijst, rauwe vis en groenten

Het hoofdingrediënt van de poké bowls bestaat vrijwel altijd uit rauwe vis. Er zijn voor de rest niet veel voorschriften of recepten voor dit gerecht. Het kan zowel met sushirijst, quinoa of noodles worden gegeten en is ideaal te combineren met verschillende soorten groenten, fruit en zeewier. Vaak wordt hiervoor avocado, teriyaki, campignons, ananas en komkommer gebruikt. Eigenlijk is de poké bowl een soort sushisalade, wat vergelijkbaar is met viscarpaccio of sashimi. Dat alles in een grote kom, uiteraard genuttigd met behulp van de klassieke stokjes. Wil je weten hoe je best met stokjes kunt eten? Neem dan eens een kijkje bij de blog die wij eerder schreven.

Van Amerikaanse vasteland naar West-Europa

De poké bowls maakten omstreeks de jaren ’70 hun echte intrede in de Hawaïaanse restaurants. Toen echter nog zonder de gebruikelijke rijst. Vanaf 2012 sloeg het ook over naar het Amerikaanse vasteland, weliswaar mét rijst. En wanneer iets in Amerika populair is, wordt dat natuurlijk ook overgenomen door de Europeanen. Sinds zo’n vijf jaar zijn ze ook in Nederland te verkrijgen. Op Hawaï kun je op iedere hoek van de straat bijna wel een poké bowl bestellen. Of het nou in een restaurant is of bij een benzinestation. De supermarkten hebben vaak hun eigen pokébalie, waar je je favoriete poké bowl kunt samenstellen en mee kunt nemen naar huis. Devies is wel om deze zo vers mogelijk te eten, want dat is ‘ie het lekkerst!

Ook verkrijgbaar bij jou in de buurt!

Ben je ook benieuwd naar zo’n heerlijke poké bowl en heb je ondertussen trek gekregen? Er zijn tegenwoordig steeds meer restaurants die deze rijkgevulde gerechten verkopen. Of hem nu als lunch of als hoofdgerecht tijdens het diner wilt. Via onze website of app bestel je gemakkelijk en snel. Geef je adres aan ons door, en we staan binnen een mum van tijd met jouw verse poké bowl voor de deur. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!