Wanneer je van echt Hollands snacken houdt, kun je vandaag je hart ophalen: het is namelijk Nationale Krokettendag! Tot de jaren ’90 was het dé absolute snack van Nederland, maar de frikandel heeft hem ondertussen voorbij gestreefd. Niet getreurd, want de kroket staat nog steeds in de ‘snack top-3’ van ons land. Uit het vuistje, op een broodje of bij een portie friet. Een kroketje is altijd een graag geziene gast.

Nog steeds razend populair

Wij denken dan natuurlijk al snel aan een vleeskroket. Niet gek, want dat is in ons land ook nog steeds de populairste en meest geconsumeerde vorm. Vroeger waren de kroketten vooral slagers- en banketbakkersproducten. Hedendaags kennen we ze uiteraard vooral vanuit de snackbar of de lunchroom. Ook de snackmuur is een grote exploitant van de kroket, aangezien deze makkelijk in de hand te eten is en lang warm blijft voor wanneer je een snelle hap wilt. Kijk dus wel uit wanneer je een hap neemt! Vaak geserveerd met mosterd of mayonaise, net als de klassieke bitterbal.

Gemiddeld 30 miljoen kroketten per jaar

De populaire vleeskroket dus. Even ter illustratie: de gemiddelde Nederlander eet zo’n 25 kroketten in het jaar, in totaal goed voor zo’n 30 miljoen kroketten in ons hele land. Die worden gemaakt van soort dikke ragout, wat wanneer het koud is makkelijk tot een rolletje kan worden gedraaid. Daarna wordt het met ei, bloem en paneermeel tot een heuse kroket gevormd. Dat zorgt ervoor dat de kroket, wanneer hij in de frituurpan ligt, nauwelijks kan barsten en er dus geen ragout verloren gaat. Bekende producenten van deze vleeskroketten zijn Van Dobben, Kwekkeboom en Mora. Er zijn uiteraard veel meer soorten kroketten dan alleen de vleeskroket. Wat te denken van een goulash-, garnalen-, saté- of kaaskroket. Ook deze zijn in de meeste snackbars wel te verkrijgen. Sommige aardappel- en groentekroketten worden regelmatig als bijgerecht gebruikt bij gewone maaltijden, ook in andere landen.

Van koninklijke status naar snackbarproduct

De vleeskroket vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Frankrijk, waar in de 18e eeuw al een recept voor kroketten werd gevonden in een kookboek van de kok van Lodewijk XIV. De naam ‘croquet’ werd hier gehanteerd. Die hadden de vorm van een ei en werden in varkensreuzel gefrituurd. Ook in de kookboeken van koks van Nederlandse koningshuizen kwam de kroket een eeuw later regelmatig voor. Ze werden meestal na de soep, maar voorafgaand aan het hoofdgerecht gegeten. Je kunt dus best stellen dat de kroket destijds een vrij koninklijke status had. De overgang naar echte snackbarsnack gebeurde ongeveer na de Tweede Wereldoorlog, toen men ontdekte dat de overgebleven vleesresten ook gewoon konden worden gefrituurd en zodoende tevens voor minderbedeelden toegankelijk werden.

Krokettenmotie en reuzenkroket Rembrandtplein

Dat de kroket typisch Nederlands is, werd in 1993 nog maar eens onderstreept door ex-premier Jan-Peter Balkenende. Hij was destijds gemeenteraadslid van Amstelveen en diende een motie in die onderstreepte dat raadsleden recht hadden op een kroket wanneer de vergadering langer duurde dan 22:00. Hij werd eigenlijk ingediend als pure grap, maar werd gesteund omdat een meerderheid van de gemeenteraad ermee instemde. De motie ging later de boeken in als de ‘Krokettenmotie’. In 2007 werd er door Van Dobben op het Rembrandtplein in Amsterdam een reuzenkroket gepresenteerd, dat met een gewicht van zo’n 225 kilo het record van grootste kroket van Nederland verbrak.

Bestel de beste snacks bij jou in de buurt!

Heb je ondertussen zin gekregen in een kroket, en misschien wel iets extra’s? Geen probleem, er staan verschillende snackbars bij jou in de buurt voor je klaar. Via onze website of app geef je snel en eenvoudig door waar je zin in hebt, waarna wij binnen een mum van tijd met jouw warme en verse snack voor de deur staan. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!