Zwitserland is een zeer divers land, en dat is niet heel gek. De Alpenstaat kent namelijk Duitse, Franse, Italiaanse en Romaanse invloeden en heeft dan ook meerdere officiële landstalen. Het wordt officieel beschouwd als een confederatie en behoort niet tot de Europese Unie. Dat alles maakt Zwitserland een vrij bijzonder en karakteristiek land. Zo heeft ook de nationale keuken diverse bijzonderheden. Wellicht ben je er al eens geweest, of ben je van plan dat binnenkort te gaan doen. Bezorgland.nl zocht in ieder geval de beste hoogtepuntjes voor je uit, en vertelt je alles wat je nog niet wist!

 • Officiële landstaal

  Duits, Frans, Italiaans

 • Bondsstad

  Bern

 • Nationaal gerecht

  Raclette (kaasfondue)

 • Staatshoofd

  Bondsraad

 • Aantal inwoners

  8.500.000

 • Nationale feestdag

  Schweizer Feiertag

Vergelijkbaar, maar duurder ontbijt

Het Zwitsers ontbijt verschilt niet veel met dat wat wij gewend zijn. De meeste Duits- en Nederlandstalige landen houden het ontbijt namelijk vrij simpel. Een plak brood met verse kaas is al snel een graag geziene gast, net als een kom yoghurt met muesli, noten en fruit. Het idee dat Zwitsers ’s ochtends veel van hun befaamde chocolade eten is nogal een fabeltje, hoewel chocoladepasta natuurlijk overal ter wereld wel wordt geconsumeerd. Daarentegen wordt er wel een grote kop koffie met een flinke scheut melk gedronken. Wanneer je wilt ontbijten in Zürich of Genève, moet je er wel rekening mee houden dat je net even wat meer betaalt dan je thuis gewend bent. Het is vrij normaal om voor een pain au chocolat al bijna zes frank te betalen, omgerekend zo’n €5,60.

Kaas, kaas en nog eens kaas

Ook de lunch is vrij westers georiënteerd. Dit vindt namelijk vaak tussen 12 en 14 uur plaats en er komt net als bij het ontbijt ook vaak brood en muesli aan bod. Echter kan het ook een complete maaltijd zijn, wat uiteraard wel wordt afgestemd met het diner. Vaak zie je dan weer kaas op tafel verschijnen, maar ook verschillende soorten gedroogd vlees of ander licht verteerbaar eten. Elk kanton heeft zijn eigen specialiteit. Wanneer je van gesmolten kaas houdt, ben je zeker in Vallais op de juiste plek. Inderdaad, ze houden nogal van kaas. De raclette (kaasfondue) is namelijk wereldwijd het bekendste nationale gerecht. Rond dinertijd, meestal tussen zes en acht uur ’s avonds, kun je gezellig aanschuiven om een vorkje mee te prikken. Het wordt meestal gegeten met aardappelen, champignons, augurken en andere groenten of peulvruchten. De raclettekaas wordt in de rondte doormidden gesneden, verwarmd en het ontstane gesmolten deel wordt gebruikt voor de fondue. Echter kan dit ook in speciale pannetjes worden gedaan, maar dat is niet een geheel originele vorm van dit authentieke gerecht.

Grote waarde hechten aan lekker eten

Natuurlijk zijn de Zwitsers trots op hun wereldberoemde Matterhorn, tennislegende Roger Federer en de Aletschgletsjer, maar het eten staat ook hoog in het vaandel. Het is dan ook vaak onderwerp van gesprek. Op het werk, in de trein of zelfs tijdens het sporten. Zwitsers vinden het dan ook heel belangrijk om goed en lekker eten te serveren en verwachten dat, wanneer je bij iemand gaat eten, diegene ook echt zijn best doet en iets speciaals voor je heeft bereid. Het laat zien hoeveel waarde eraan gehecht wordt. Bijna Mediterraan! Niet gek natuurlijk, met al die Franse en Italiaanse invloeden. De rösti is echter iets wat vaak wordt gegeten wanneer wij de standaard aardappelen eten, en is wat meer Duits georiënteerd. Het zijn gebakken schijven geraspte aardappel, die met verschillende andere ingrediënten als appel of spek gecombineerd kunnen worden. Kortom, het proberen van de Zwitserse keuken is zeker de moeite waard!

Zwitserse gerechten bestellen bij Bezorgland.nl

Blijf je liever thuis en wil je lekker op de bank van jouw favoriete maaltijden genieten? Geen probleem, Bezorgland.nl staat op ieder gewenst moment van de dag voor je klaar. Ook bij jou in de buurt! Bestel eenvoudig via onze website of de app en binnen een mum van tijd staan wij bij je voor de deur. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!