Met het nieuwe jaar in het verschiet, duiken er ook weer allerlei tradities op. Zo ook op het gebied van eten en drinken. We schreven al eens een blogpost over warme dranken, die kun je hier lezen. In Nederland eten we rondom de jaarwisseling natuurlijk veel oliebollen, knieperties en rolletjes. Bezorgland.nl onderzocht waarom deze lekkernijen zo populair zijn met Oud en Nieuw!

Makkelijk uit te delen, warm en vult goed

De oliebol is onlosmakelijk verbonden met Oudjaarsdag. Of hij nu warm of koud geserveerd wordt. Een beetje poedersuiker en een glas champagne erbij en het feest is compleet. Ze worden bereid met bloem, eieren, gist, wat zout en melk. Dan kunnen er ook rozijnen of krenten worden toegevoegd. Na het maken van het deeg wordt het een uur gerezen zodat de oliebol tijdens het bakken wat luchtiger wordt. Oliebollen zijn buiten en Oud en Nieuw om het gehele jaar te krijgen op kermissen en bij gebakskramen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon eenvoudig zelf maken met een frituurpan.

Vroeger gingen minderbedeelde mensen rond de jaarwisseling langs de deuren om een kerstwens uit te spreken of een lied te zingen. Als dank werd dan wat eten of drinken weggegeven. Een oliebol is van origine makkelijk uit te delen, blijft lang warm en vult goed. Dat tezamen komt in een koude en donkere periode als de winter natuurlijk goed van pas.

Noordoostelijke lekkernij met symbolische betekenis

De knieperties, kniepertjes of knijpertjes, zijn dunne harde wafels die vooral in Groningen, Drenthe, Twente, de Achterhoek en Salland worden bereid. Dat gebeurt met speciale wafelijzers, die heel heet worden gemaakt. Vroeger gebeurde dat met smeedijzeren knijpijzers, tegenwoordig met een elektrische variant. Ze worden buiten die streken vooral gegeten uit pak van producent Vegter. Een echte Drent of Groninger maakt ze gewoon zelf.

Het was van origine een gebruik om veel knieperties te eten, omdat ze suiker bevatten wat goed voor het afweersysteem zou zijn. Hedendaags weten we natuurlijk wel beter. Andere van de knieperties afgestamde lekkernijen zijn de rolletjes en spekdikken. Het rolletje is eigenlijk niet veel meer dan een opgerold kniepertie. Dat staat symbool als het onbekende nieuwejaar dat in het verschiet ligt, en nog ontdekt moet worden. De spekdik is daarentegen een soort kleine pannenkoek met spek en droge worst. Door die toevoeging worden ze uiteraard wat dikker, vandaar de naam.

Wij kijken uit naar het nieuwe jaar!

Bezorgland.nl kijkt enorm uit naar het nieuwe jaar. Bij ons bestel je natuurlijk altijd gemakkelijk en snel jouw favoriete gerechten. Of je nu zin hebt in een Italiaanse pizza of een patatje speciaal. Binnen een mum van tijd wordt jouw maaltijd warm en vers aan de deur geleverd. Je kunt tegenwoordig ook eenvoudig een groepsbestelling plaatsen. Ideaal wanneer je met wat meer mensen bent! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!