Het wordt de komende tijd flink koud buiten, en dus is het zaak om jezelf binnen goed op te warmen! Een kop warme soep kan daar natuurlijk zeker bij helpen. Echter zijn er ook verschillende soorten koude soepen. Bezorgland.nl zocht de wereldwijd meest populaire, opmerkelijke en noemenswaardige soepen voor je uit!

Snert (Nederland)

In deze lijst mag de oer-Hollandse snert natuurlijk niet ontbreken. Wanneer het écht winter is, is deze een klassieker op de Nederlandse keukentafels. De dikke erwtensoep, die eigenlijk meer op pap lijkt, is ten eerste redelijk lang houdbaar. Dat komt door de zoute bouillon die erin verwerkt is. Samen met groentesoorten als selderij, prei, wortel, ui en aardappelen maakt dat snert tot een echt winters gerecht. Het wordt vaak gegeten met een plak roggebrood en katenspek. Een rookworst is ook een graag geziene gast door de snert.

Goulashsoep (Hongarije)

Dit typisch Hongaarse gerecht kan als stoofpot of als soep worden gegeten. Inmiddels is het de landsgrenzen overstegen en wordt het door zo’n beetje heel Oost- en West-Europa geserveerd. Het bestaat veelal uit rundvlees, ui, knoflook en paprika. Het wordt al roerend in een grote ketel bereid, waarna er regelmatig bouillon of water wordt toegevoegd. Mede door de bouillon heeft de soep een ietwat lichtpittige smaak.

Gazpacho (Spanje)

In tegenstelling tot de eerder genoemde soepen, is de gazpacho een koude soep. Deze is van origine Spaans en wordt vaak als voorgerecht gegeten. Het bestaat dan ook uit rauwe groenten en kruiden, en bevat geen vlees. Het stilt de honger, lest de dorst en is een goede versnapering om de benodigde vitaminen en zouten binnen te krijgen. Daarnaast wordt het regelmatig geserveerd als amuse of tapas. De hoofdingrediënten zijn tomaten, paprika, komkommer en ui.

Tom kha kai (Thailand)

Nog een internationaal gerecht, deze keer uit Thailand! De tom kha kai betekent letterlijk vertaald kip galangasoep. De galanga is een soort gemberwortel. Voor de rest bestaat het uit kokosmelk en citroengras. Het is een in andere landen zeer populair Thais gerecht. Soms worden er ook champignons aan deze lichtpittige soep toegevoegd. Wij zeggen kin khao hai aroy! Eet smakelijk.

Borsjtsj (Oekraïne/Polen)

De borsjtsj is een groentesoep dat voornamelijk bestaat uit rode bieten. Het komt veelal uit de Slavische landen als Oekraïne, Polen, Rusland en Belarus. Het kan zowel warm als koud worden gegeten. Bij de bereiding wordt de bouillon getrokken uit rund- of varkensvlees in een grote pan met kvas. Dat is een koolzuurhoudende alcoholische drank. Verder wordt er volgens de gebruiken vaak ui, kool, wortelen, dille en knoflook toegevoegd. Een hardgekookt eitje of een augurk erbij en het gerecht is compleet!

Heb je ondertussen zin gekregen in een heerlijke warme, of eventueel koude, soep? Bij Bezorgland.nl bestel je gemakkelijk en snel online bij de beste restaurants. Binnen een mum van tijd staan wij dan met jouw verse maaltijd voor de deur. Je kunt nu ook een groepsbestelling plaatsen. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld met vrienden, familie of collega’s bent! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!