Nederlanders en Vlamingen hebben veel met elkaar gemeen, maar als er iets is waar we het nooit over eens gaan worden is het wel de benaming van dat éne gerecht. Die van gefrituurde aardappelreepjes met het liefst een flinke klodder mayonaise. De één zegt friet en de ander patat, ook in ons land. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Is er een antwoord op die vraag? Waar ligt de waarheid? Bezorgland.nl zocht het voor je uit!

Geschiedenis van de patates-frites

Allereerst is het goed te benoemen dat beide namen een afleiding zijn van het Franse patates-frites, wat letterlijk vertaald ‘gefrituurde aardappelen’ betekent. Speculaties over het ontstaan van de snack gaan ver terug. Naar Oost-België, maar ook naar Spanje aan het einde van de zestiende eeuw. Vaak werd er in beide landen vis gefrituurd, maar wanneer dat in de winter niet mogelijk was, werden aardappelen in de vorm van kleine visjes gesneden en in kokend vet gebakken. De eerste Nederlandse friet/patat zoals we die nu kennen, werd in 1868 gebakken in Breda. Door succesverkoop op kermissen werd het in heel Nederland bekend, vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het eerste echte vaste verkooppunt van ons land ontstond aan het begin van de twintigste eeuw in Bergen op Zoom.

Taalgrens onder de grote rivieren

In de provincies onder de grote rivieren en in Vlaanderen werden aardappelen vroeger al patatten genoemd. In de rest van Nederland niet. Zodoende was het niet gangbaar en bovendien zeer verwarrend om ook gefrituurde aardappelen de naam ‘patat’ te geven. ‘Friet’ of ‘frieten’ werd het meest geschikte alternatief, omdat het tenslotte ook de gefrituurde variant betreft. Mede hierdoor is de taalgrens te verklaren die voor dit gerecht wordt gehanteerd.

Wij maken geen onderscheid

Er is dus eigenlijk niet een echte definitieve benaming voor patat of friet. Het ligt er maar net aan in welk taalgebied je woont. Wat we wel kunnen stellen, is dat het Franse patates-frites de oorspronkelijke benaming is. Misschien moeten we die dan wel gaan hanteren om discussies te voorkomen. Vooralsnog zeggen de Engelsen gewoon ‘chips’ en eten de Duitsers liever ‘Pommes’. Wij maken echter geen onderscheid. Bij Bezorgland.nl bestel je je gefrituurde aardappelen waar en wanneer je wilt!