We hebben vroeger allemaal de benodigde gedragsregels van onze ouders meegekregen, ook als het om eten gaat. Zo weten we dat we niet met een volle mond horen te praten en je voor de meeste gerechten gewoon een mes en een vork gebruikt. Simpel zat, zou je denken. Echter zijn er in bepaalde sociale kringen eetregels die je wellicht nog niet kende. Of al wel eens van had gehoord, maar nog nooit mee te maken hebt gehad. Stel dat je bijvoorbeeld een zakelijk diner hebt, of op visite gaat bij de koning. Hoewel dat laatste waarschijnlijk geen dagelijkse kost is, zetten we de meest voorkomende toch maar even voor je op een rijtje.

Uit de Franse Middeleeuwen

Het eten volgens etiquette, want zo worden de gedragsregels over het algemeen genoemd, omvat eigenlijk niet meer dan een pakket aan ongeschreven regels. Het komt officieel uit de Franse Middeleeuwen, toen gasten vaak een kaartje met gedragsregels ontvingen. Deze zijn natuurlijk geëvolueerd, maar sommige hebben nog steeds betrekking op ons moderne leven.

Kom niet met lege handen aan

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een chique diner, begint het natuurlijk allemaal met op tijd komen. Het is daarbij vanzelfsprekend dat je ongeveer tien minuten tot een halfuur voor de aanvangstijd aanwezig bent. Bij een diner-dansant, zoals bijvoorbeeld bij een bruiloft, ligt dat anders. Het is dan geen probleem dat je iets later komt, hoewel later dan een halfuur niet geheel acceptabel is. Het geven van een cadeau aan de gastheer- of vrouw is daarbij zeer gebruikelijk. Met lege handen aan komen zetten wordt namelijk niet gewaardeerd. In principe begin je daarna niet met eten of drinken als de gastheer- of vrouw dat heeft aangegeven. Vaak wordt er ook begonnen met een toost.

Servet op schoot en verdeeld eten

Als je een servet hebt, vouw je deze dubbel of in drie repen en leg je die op je schoot. Alleen ouderen en bejaarden mogen deze om hun nek hangen. Let op: je veegt je handen hier niet aan af! Dat doe je meestal in een vingerkommetje. Leg het servet na het eten onopgevouwen aan de linkerkant van het bord. Zoals we in de inleiding al aangaven, zijn er voor het eten an sich niet veel onbekende regels. Zo schuif je een bord niet van je af als je klaar bent met eten, maar laat je deze gewoon staan. Wanneer je niet bij de zout of peper kunt, vraag je iemand om deze aan te geven en probeer je eetpatroon af te wisselen. Begin dus niet met het opeten van al het vlees, maar doe dat verdeeld.

Zó leg je het bestek en servies neer

Een hoop regels, horen we je denken. Maar we zijn er nog lang niet! We hebben het bestek bijvoorbeeld nog niet gehad. Die leg je nooit met de punten op het bord, en de stelen op tafel. Als je klaar bent met eten, leg je het mes en de vork schuin op het bord, waarbij de vork net onder het mes ligt. Wanneer je de tafel dekt, leg je de vorken links naast het bord, en de lepels en messen rechts (met de snijkant naar binnen). Het is daarbij gebruikelijk om van binnen naar buiten te eten. Vaak liggen dan dessertlepels en cakevorkjes boven het bord. Een soepkom of een ander soort servies ligt nooit direct op tafel, maar op een ander bord. Verder hoort een tafellaken aan alle kanten zo’n 20 centimeter uit te steken, waarvoor vaak linnen lakens worden gebruikt. Bovendien moet iedereen minstens 70 centimeter bewegingsvrijheid hebben en worden de borden minstens één vingerbreedte van de tafelrand geplaatst.

Liever gewoon thuis op de bank dineren?

We zijn er nu wel zo’n beetje doorheen. We kunnen ons voorstellen dat je veel liever gewoon thuis op de bank in je joggingspak een pizzaatje of een portie spareribs eet. En we geven je geen ongelijk: via onze website of app bestel je eenvoudig en snel waar jij zin in hebt. Binnen een mum van tijd wordt jouw favoriete maaltijd dan warm en vers aan de deur bezorgd. Echter is het wel goed om nu het een en ander over etiquettes geleerd te hebben, mocht je toch eens onverwacht bij Willem-Alexander en Maxima mogen aanschuiven.