Als we aan Italië denken, denken we al gauw aan vakantie, pizza en pasta. Uiteraard is de spaghetti dan ook een van de wereldwijd meest gegeten Italiaanse gerechten. Het liefst à la bolognese, met tomatensaus en gehakt. Omdat het vandaag Internationale Spaghettidag is, duiken we in de geschiedenis van de pastasliert die ook in menig Nederlandse keuken regelmatig wordt bereid!

Van Sicilië naar het vasteland en verder

Pasta heeft zoals je waarschijnlijk weet diverse vormen en bereidingsmanieren. Zo is er bijvoorbeeld penne (ronde holle staafjes), macaroni (holle boogjes), fusilli (spiraalvormig), farfalle (vlindertjes) en nog veel meer. Spaghetti, dat letterlijk vertaald bindtouwtjes betekent, is daarvan de bekendste. Al in de vijfde eeuw na Christus werden er gedroogde noedels gekookt, toen voornamelijk nog in het Midden-Oosten. De eerste Westerse noedels, die later uitgroeiden tot verschillende pastasoorten, werden vermoedelijk op Sicilië bereid. Toen in de 18e eeuw diverse pastafabrieken werden opgericht, kon het gerecht zich ook verder over het Italiaanse vasteland verspreiden. De spaghetti bereikte de Verenigde Staten aan het eind van die eeuw, toen veel Italiaanse immigranten er naartoe trokken. Ze begonnen er hun eigen restaurant, waar naast spaghetti ook pizza te verkrijgen was. Daar schreven we al eens een blog over. Die kun je hier lezen!

Bolognese de bekendste variant

Het idee dat Marco Polo de spaghetti uit China zou hebben meegebracht, is dus een fabeltje. Zoals gezegd is de meest bekendste vorm van spaghetti samen met bolognesesaus, uit inderdaad: Bologna. Echter gebruiken de Italianen hier vaker tagliatelle voor en kun je er natuurlijk veel verschillende varianten op bedenken. De spaghetti carbonara bijvoorbeeld, met spek, kaas en ei. Of de spaghetti vongole met schelpdieren en gedroogde tomaten. Meestal wordt het opgediend met een speciaal daarvoor bestemde spaghettitang of -lepel. In zo’n lepel zit dan vaak ook een gat verwerkt, waarmee een ideaal portie spaghetti kan worden bepaald. Er zijn daarnaast veel verschillende afleidingen van deze populaire pastasoort te vinden. Het Vliegende Spaghettimonster bijvoorbeeld, dat als humoristische parodie op een bepaalde religie is verzonnen. Een westernfilm die afkomstig is uit Italië, wordt bovendien een ‘spaghettiwestern’ genoemd.

Gemakkelijk en snel pasta aan huis bezorgd

Bij Bezorgland.nl bestel je de lekkerste pasta’s uiteraard eenvoudig en snel via onze website of app. Ook als je niet zo zeer van spaghetti houdt, maar wel van de Italiaanse keuken! Binnen een mum van tijd wordt jouw favoriete gerecht warm en vers aan de deur bezorgd. Tevens kun je tegenwoordig gemakkelijk een groepsbestelling plaatsen. Je nodigt je vrienden en familie uit door een bestellink te sturen via bijvoorbeeld WhatsApp. Zij kunnen dan op hun eigen apparaat hun bestelling doorgeven. Handig toch? Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!