Het kwik daalt net iets onder nul, de sfeerverlichting hangt en de kachel staat aan. Volgens velen is december de gezelligste maand van het jaar. Vaak gaat dat gepaard met momenten met familie en vrienden. Lekker eten en drinken hoort daar uiteraard bij. Sinds enkele decennia is het gourmetten daarbij een heuse traditie geworden. Bezorgland.nl vroeg zich af waar het vandaan komt en waarom het zelf bereiden van deze kleine gerechtjes zo populair is!

Diverse kleine gerechtjes bereiden

Allereerst, voor wie nog nooit van gourmetten heeft gehoord: het is een kookactiviteit dat met een grote groep mensen kan worden gedaan. Met verschillende pannetjes of spatels kun je diverse kleine gerechtjes bereiden op een grill of bakplaat, zoals vlees en vis of groenten. Net zo lang tot je er genoeg van hebt. Vroeger werden deze platen veelal met spiritusbranders verwarmd. Tegenwoordig zijn er voornamelijk elektrische gourmetstellen verkrijgbaar. Ook is het gebruikelijk om omeletjes of pannenkoekjes te bereiden. Vaak wordt dat laatste als nagerecht gegeten. Als bijgerecht worden vaak stokbrood en verschillende soorten saus geserveerd, waardoor het in principe op een kleine barbecue lijkt.

Campagne voor gourmetten en fondue in jaren '70

Qua bereiding en entourage heeft het veel weg van het Zwitserse fonduen, al wordt dat natuurlijk gedaan met gesmolten kaas. De populariteit heeft het gourmetten waarschijnlijk te danken aan een campagne in de jaren ’70, dat als antwoord kwam op de opkomst van de kaasfondue. Hier werden door de toenmalige vleesvoorlichtingsbureaus zelfs bekende chef-koks voor ingezet. Toen werd het eten van vlees dus zeer gepromoot, maar vandaag de dag is een vegetarische gourmet ook zeer gangbaar. Het woord gourmet komt zoals je waarschijnlijk al had vermoed uit het Frans en is een afgeleide van het woord ‘gourmandises’, wat iets betekent als ‘exclusieve hapjes’.

Geef je eigen draai aan de ingrediënten!

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar ondanks de Franse benaming is de gourmet afkomstig uit Azië! Daar was het bakken in kleine pannetjes al veel langer gebruikelijk dan in Nederland of andere delen van West-Europa. Je kunt aan een avondje gourmetten natuurlijk altijd je eigen draai geven. Een Aziatische variant heb je al gauw wanneer je voor saté of Koreaanse biefstuk gaat. Sojasaus mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Wanneer je voor tabasco, guacamole en nacho’s gaat, oriënteer je je meer Mexicaans. En wat te denken van een Midden-Oosterse gourmet met pitabroodjes, falafel en hummus?

Bij Bezorgland.nl zijn we uiteraard fan van lekker gezamenlijk tafelen. Of je nu voor een avondje gourmetten kiest, of niet. Neem een kijkje op onze website of app om erachter te komen wat de restaurants bij jou in de buurt te bieden hebben. Binnen een mum van tijd wordt jouw favoriete maaltijd dan aan de deur geleverd. Je kunt vanaf heden ook gemakkelijk een groepsbestelling plaatsen. Ideaal wanneer je met vrienden, familie of collega’s bent! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!