We zijn in Nederland inmiddels al aardig ingeburgerd als het om internationaal eten gaat. Dan hebben we het uiteraard niet alleen over de pizzeria en de afhaalchinees, maar ook de vele shoarma-, döner-, en gyroszaken bij jou in de buurt. Allemaal heerlijk op een broodje, en allemaal gesneden vanaf een grote draaiende vleesspies. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze heerlijke gerechten? En is een flinke klodder knoflooksaus erbij wel gebruikelijk? Bezorgland.nl ging voor je op onderzoek uit!

Van Zuidoost Europa naar Nederland

Eén overeenkomst is in ieder geval dat alle gerechten oorspronkelijk uit Zuidoost Europa komen. Zo zijn de döner en shoarma van origine Turks, en werd de gyros geboren in Griekenland. De eerste echte restaurants vestigden zich in Nederland in de jaren ’70. Daarvan vinden we in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg de meeste als het gaat om de hoogste ‘shoarmadichtheid’. Ja, die index bestaat echt! Het zal je niet verbazen dat de Randstad daarentegen het grootste aantal grillrooms kent.

Knoflooksaus door ons verzonnen

Allereerst de döner kebab, wat letterlijk vertaald ‘draaiend vlees’ betekent. In tegenstelling tot shoarma en gyros wordt deze bereid van geperst en gemalen lamsvlees en vervolgens in dunne plakjes gesneden. Heerlijk voor op een broodje of een wrap. Een beetje sla, ui, tomaat en knoflooksaus erbij en het feestje kan beginnen. Maar vergis je niet, die knoflooksaus hebben wij erbij verzonnen. Het is alles behalve Turks. Daar eten ze döner kebab hooguit met wat yoghurt en tomatensaus ernaast.

Shoarma en gyros gestapeld vlees

De gyros is afkomstig uit het Griekse Thessaloniki en bestaat niet uit geperst of gemalen, maar uit gestapeld vlees. Het bevat wel dezelfde kruiden als döner kebab. Ook de vleessoort is verschillend. Bij gyros spreek je namelijk over varkens- of kippenvlees, in plaats van lamsvlees. Vaak geserveerd op een pitabroodje, met wat tzatziki en, jahoor, patat! In het noorden wordt daarbij ook wel eens ketchup of mosterd gegeten. Zeer vergelijkbaar met dat wat wij gewend zijn, dus! Ook de shoarma bestaat uit gestapelde stukken vlees, meestal kip of lam. De naam komt opvallend genoeg uit het Arabisch, waar shawarama de uitspraak van het Turkse woord çevirme is en ook ‘draaien’ betekent. De etenswijze in Nederland is bekend, en zo goed als hetzelfde als bij döner of gyros. In Turkije gaat dat net even wat anders, waar er verschillende dressings, groenten en citroen allemaal samen in een platbrood worden geserveerd.

Duizenden grillrooms in Nederland

Overal in Nederland zijn er genoeg grillrooms te vinden die shoarma, gyros of döner verkopen! Bezorgland.nl biedt je een uitgebreid aanbod als je na een lange dag op school of werk even geen zin hebt om te koken. Bepaal waar je zin in hebt, geef je adres aan ons door en binnen een mum van tijd staan wij met jouw verse maaltijd voor de deur! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!