Sommige Aziatische gerechten kunnen we al bijna een eeuw lang in ons land verkrijgen, zoals die uit de Chinees-Indische keuken. Andere zijn pas in de laatste decennia onder de aandacht gekomen, zoals de Japanse sushi. Tegenwoordig kun je in iedere stad wel een sushirestaurant vinden, vaak om af te halen. Ga je met ons mee naar Japan? We duiken in de geschiedenis van zeewier, vis en rijst!

Met de hand of met stokjes

Voor wanneer je sushi nog niet kent: het bestaat uit verschillende ronde hapjes met een doorsnede van een paar centimeter. Koude gekookte rijst wordt samen met vis en soms ook groenten in een plak zeewier gerold en vervolgens in stukken gesneden. De echte Japanners eten dit gewoon met de hand, al is het in de westerse gebruiken aannemelijker om stokjes te gebruiken. De sushi wordt dan in een schaaltje met sojasaus gedoopt, om het daarna in één hap op te eten. Heb je nou nog nooit met stokjes gegeten, of vind je het best moeilijk? Neem dan eens een kijkje bij deze blogpost die we eerder al eens publiceerden.

Van streetfood naar nationale delicatesse

In de Japanse keuken is de combinatie van vis en rijst veelvoorkomend. Dat gaat zelfs terug tot het begin van de christelijke jaartelling. Destijds werd vis vaak geconserveerd door het te fermenteren met rijst. Het duurde niet lang voor deze vis ook samen met de rijst werd gegeten. Toen steeds meer Japanners het zich konden veroorloven om ook verse vis te kopen, werd er vaak rijstazijn toegevoegd om de ietwat zure smaak van de rijst te kunnen creëren. Sushi was oorspronkelijk vooral een gerecht dat op straat te verkrijgen was, en niet zo’n populair karakter had. Echter was er in de baai van Tokio een enorme hoeveelheid vissoorten te verkrijgen, wat ook steeds vaker in de sushi werd verwerkt. Mede daardoor werd de sushi beetje bij beetje een delicatesse. Aan het begin van de 20e eeuw werd het steeds bekender in de rest van het land, in de tweede helft van die eeuw trok het ook globaler.

Veel verschillende soorten en recepten

Er zijn enorm veel soorten sushi. Er is dan ook niet echt een vast recept voor het gerecht. Verschillende soorten vis en groenten zorgen voor verschillende smaken en verschillende vormen. De meest bekende is waarschijnlijk de maki. Een gerolde sushistaaf, ongeveer drie centimeter in doorsnee, wordt tot zes à acht plakjes wordt gesneden. Het is qua smaak en ingrediënten bijna hetzelfde als temaki, waarbij het niet uit ronde schijfjes bestaat maar de inhoud in een puntzakje van zeewier wordt gestopt. De nigiri is daarentegen een soort sushi dat in de hand wordt gevormd. De rijst wordt in een bolletje geduwd, waarna er een stukje rauwe vis erboven op wordt gedrukt. Vaak wordt er nog een reepje nori bij gedaan om de boel bij elkaar te houden. Dit is de meest gegeten sushisoort in Japan.

Heb je zin in sushi? Bij Bezorgland.nl staan we op ieder gewenst moment van de dag voor je klaar. Het enige wat jij hoeft te doen is je adres invullen en doorgeven waar je zin in hebt. Je kunt tegenwoordig ook gemakkelijk samen eten bestellen! Ideaal wanneer je samen met je vrienden, familie of collega’s bent. Binnen een mum van tijd staan wij met jouw verse maaltijd voor de deur. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!