Voor wie het Nederlandse voetbal volgt, breekt er dit weekend een moment aan om van te watertanden: De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Rotterdam tegen Amsterdam, havenstad tegen hoofdstad en kameraden tegen godenzonen. Een wedstrijd die om veel meer draait dan slechts de drie punten! Bij Bezorgland.nl kijken we uiteraard altijd uit naar zulke affiches, en proberen we meestal ook de link te leggen naar allerlei lekker eten en drinken. Vandaar vandaag de beste Rotterdamse én Amsterdamse lekkernijen uitgelicht!

Kroketje uit de muur in de hoofdstad

Wanneer je in het buitenland zegt dat je uit Nederland komt, leggen de meeste mensen meteen de link met Amsterdam. Niet gek, aangezien dat de hoofdstad één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land is. De grachten, musea en het nachtleven staan symbool voor de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Wanneer we aan typische Amsterdamse lekkernijen denken, komen er vele aanbod. Het kroketje uit de muur bijvoorbeeld, die ook altijd en overal bezorgd kan worden! In de supermarkt vind je behalve de kroket ook Amsterdamse tafelzuren als gele uitjes en augurken. Ook de oude kaas is één van de meest gegeten producten uit Amsterdam.

Een plakje ossenworst mag in een onvervalst Amsterdams café absoluut niet ontbreken. De worst werd oorspronkelijk, zoals de naam al doet vermoeden, van vlees van de os gemaakt. Dat omdat de Joodse gemeenschap geen varkensvlees mocht eten. Tegenwoordig wordt hier echter voornamelijk rundvlees voor gebruikt. Het wordt gekruid met Indische specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. Een kopstootje ernaast maakt het nog meer Amsterdams dan dat het al is. Dat is een pilsje met een borrel van jonge jenever ernaast.

De Rotterdamse kapsalon domineert

De Rotterdammers zijn vooral trots op hun patatje kapsalon. Sinds ongeveer twintig jaar domineert het allerlei snackbars en grillrooms door het hele land. Het aluminium bakje met daarin friet, shoarma of kebab, knoflooksaus, gesmolten kaas en salade is een absolute hardloper. We schreven al eens een blogpost over de herkomst van de kapsalon, dat lees je hier. Wat minder bekend zijn waarschijnlijk de maasstroompjes en de Rotterdammertjes. Maasstroompjes zijn koekjes die voor de oorlog al vaak werden gebakken, maar daarna een beetje vergeten werden. De Rotterdammertjes zijn snoepjes die symbool staan als bouwstenen van de stad, en op basis van de favoriete smaak van de Rotterdamse inwoners zijn geproduceerd. Tenslotte, je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar ook Rotterdam heeft zijn eigen kaassoort. Met een groen label dan, dat wel.

Ga je dit weekend met vrienden of familie voor de buis naar De Klassieker kijken? Vergeet dan niet om je maximaal voor te bereiden door wat lekkers te bestellen bij Bezorgland.nl. Je kunt bovendien tegenwoordig gemakkelijk en snel een groepsbestelling plaatsen. Binnen een mum van tijd wordt jouw maaltijd dan warm en vers aan de deur bezorgd. Het enige wat je hoeft te doen is je adres in te vullen en door te geven waar je zin in hebt. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!