Duitsers en eten, ze kunnen er wat van! Denk je aan typische gerechten van onze oosterburen, dan denk je al gauw aan schnitzels, Sauerkraut, Flammkuchen en Kartoffelsalat. Maar de echte nummer één is natuurlijk de Currywurst. Even voor het gemak vertaald als curryworst, hoewel het slechts één letter verschilt. Bij bijna iedere Imbiss over de grens kun je hem wel krijgen, en ondertussen ook in diverse snackbars in andere landen, waaronder ons eigen kikkerlandje. Terug naar de oorsprong van deze typische Duitse snack, waarbij een portie Pommes Mayo natuurlijk niet mag ontbreken!

Imbiss in West-Berlijnse wijk Charlottenburg

In tegenstelling tot menige andere gerechten of snacks, gaat de geschiedenis van de curryworst niet zo heel gek ver terug in de tijd. Het zou ongeveer 1949 zijn geweest, toen de eersten door Imbiss-eigenaresse Herta Heuwer aan de Kaiser-Friedrich-Straße in Charlottenburg (West-Berlijn) werden verkocht. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de stad weer terug in opbouw, en werden de stadsdelen onder kapitalistische en communistische bezetters verdeeld. De Koude Oorlog was net begonnen. Charlottenburg, de wijk waar Heuwer haar zaak had, viel destijds in Britse handen. Er waren dus ook regelmatig Britse soldaten op straat te zien. Soms werden er levensmiddelen tussen hen en de Duitse inwoners geruild, om de schaarste die er heerste ietwat te verhelpen. Daar maakte ook Herta Heuwer wel eens gebruik van.

Ingrediënten dankzij Britse soldaten

Zodoende kwam ze in aanraking met kruiden als kerriepoeder en cayennepeper, die de Britten uit India hadden geïmporteerd. Ook Worcestersaus werd wel eens geruild. Mede door het feit dat ketchup ook bijna niet meer te verkrijgen was, moest Herta een andere saus verzinnen voor bij haar braadworsten. Ze gebruikte de Worcestersaus en de kruiden om er een nieuwe saus van te ontwikkelen. De curryworst werd geboren. Het sloeg dusdanig goed aan bij de Berlijnse bevolking, dat ze in 1951 zelfs een handelsmerk voor de saus aanvroeg: de Chillup. 70 jaar later zou de curryworst de meest populaire Duitse snack zijn geworden, zowel in binnen- als buitenland.

Verhaal van Herta Heuwer meest waarschijnlijke

Er zijn naast het verhaal van Herta Heuwer nog meer theorieën die de kop opsteken als het om de geschiedenis van de curryworst gaat. Zo wordt in het boek ‘Die Entdeckung der Currywurst’ van Uwe Timm het verhaal van Lena Brücker omschreven, die in Hamburg eenzelfde soort Imbiss had. Belangrijk om te weten is dat dit boek enige fictieve elementen bevat. Sommige foodhistorici gaan er daarnaast vanuit dat de curryworst, net als allerlei andere gerechten, ‘gewoon’ een evolutie heeft doorgemaakt. Echter blijft het verhaal van Herta nog steeds de meest gangbare en ook de meest vertelde theorie.

Gedenksteen, Currywurst Museum en Google

Met de dood van Herta Heuwer in 1999 ging ook het recept verloren. Die behoort voor eeuwig tot haar. In 2003 werd een gedenksteen geplaatst op de plek waar Herta haar Imbiss runde en dus de geboorteplaats van de curryworst was. Zes jaar later werd er in Berlijn zelfs een heus Currywurst Museum geopend, maar die is inmiddels alweer gesloten. Google spendeerde ter ere van haar honderdste geboortedag een speciale editie van het logo aan haar. Zodoende blijft de geest van Herta blijft dus altijd voortleven. En zeg nou zelf, die curryworst is ook gewoon een hele lekkere snack.

Ook te verkrijgen bij jou in de buurt!

Heb je ondertussen trek gekregen? Er zijn genoeg restaurants die de curryworst verkopen, ook bij jou in de buurt! Via onze website of app kun je eenvoudig en snel eten bestellen. Geef je adres aan ons door, en we staan binnen een mum van tijd bij je voor de deur. Wie weet deze keer met een verse curryworst! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!