Het Nederlandse winterweer is zo veranderlijk als het maar kan. Behoorlijk koud, en dan ineens weer redelijk zacht. Wij zoeken het dan het liefst wat zuidelijker, Spanje bijvoorbeeld. Hier kun je genieten van de heerlijkste gerechten. En als je twijfelt tussen wat je neemt, neem je gewoon van alles wat: tapas! Bij tapas kun je altijd kiezen tussen warm en koud, of andersom. Als je uit een tapasbar komt kun je in ieder geval altijd zeggen dat je gevarieerd en lekker hebt gegeten!

Drankje met een hapje

Een tapa, dat het enkelvoud is van tapas, is een Spaans hapje. Vaak wordt het voor het eten bij een drankje geserveerd, om een beetje de lust van het daadwerkelijke hoofdgerecht op te wekken. Wanneer je een keer in Spanje bent en rond het eind van de middag naar een bar gaat en daar een drankje bestelt, krijg je er vaak wat tapas bij. Soms tegen enige betaling, soms gratis. De oorsprong van de naam is wat onduidelijk, al valt het letterlijk te vertalen als ‘bedekken’ of ‘deksel’. De verhalen gaan dat er vroeger een stukje brood of een plakje ham op een drinkglas werd gelegd, om zo te voorkomen dat er insecten in het drankje kwamen.

Verscheidenheid van gerechtjes

Die tijden zijn natuurlijk al lang voorbij. In iedere Spaanse stad kun je op elke hoek van de straat wel een tapasbar vinden. De verscheidenheid en kwaliteit van de verschillende hapjes worden dan ook zeer gewaardeerd, zowel door locals als toeristen. Er zijn wereldwijd zelfs verschillende tapasketens te vinden, die alleen tapas serveren. Ook in ons land. Behalve een schaaltje olijven of een paar plakjes serranoham, kun je ook gaan voor patatas bravas of gevulde champignons. Patatas bravas zijn gebakken aardappelen in pikante tomatensaus. Er wordt ook veel met vlees en vis gewerkt, zoals gamba’s en gehaktballetjes. Tapasgerechten zijn zo uiteenlopend, dat er voor een ieder wel wat wils is!

Tapaswedstrijden in Bilbao en San Sebastián

Tapas kun je in de supermarkt kopen in kant en klare bakjes, of ze gewoon zelf bereiden. Het leukste is natuurlijk om met vrienden en familie een avondje gezellig te borrelen en genieten van de lekkerste Spaanse hapjes. Er zijn vele varianten op tapas te bedenken. Zo worden er in sommige bars in Barcelona zelfs bitterballen geserveerd, om ook de Nederlandse gast een beetje tegemoet te komen. In sommige steden in Baskenland, zoals Bilbao en San Sebastián, worden er door lokale koks tapaswedstrijden georganiseerd. De kwaliteit staat hierbij dus hoog in het vaandel!

Bij Bezorgland.nl bestel je de beste tapasgerechten gewoon online en bij jou in de buurt. Binnen een mum van tijd worden ze dan vers bij jou aan de deur bezorgd. Het is vanaf heden ook mogelijk om eenvoudig een groepsbestelling te plaatsen. Een hoofdbesteller stuurt een bestellink naar alle genodigden, die vervolgens op hun eigen apparaat de gewenste bestelling kunnen doorgeven. Ideaal wanneer je met vrienden, familie of collega’s bent! Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!