Wat was er eerder: de kip of het ei? Is er leven op mars? Wanneer komt er eindelijk weer een Elfstedentocht? Allemaal baanbrekende vragen waar we het antwoord moeilijk op kunnen formuleren. Maar de échte wereldvraag is natuurlijk of het nou normaal is om ananas op een pizza te doen, of niet! Bezorgland.nl probeert je van alle vragen te verlossen, zo ook deze.

Waar komt de pizza Hawaï vandaan?

Allereerst de naam, want de pizza Hawaï – waar de ananas natuurlijk van bekend is – is helemaal niet op het eiland in de Stille Oceaan uitgevonden. Het was de Griek Sam Panopoulos die in de jaren ’50 met zijn broer naar Canada emigreerde. Daar opende hij destijds een restaurant, waar in eerste instantie alleen traditioneel Amerikaans eten werd verkocht, zoals hamburgers en pancakes. Tijdens zijn reis naar Canada kwam hij bij een tussenstop langs Italië, waar hij voor het eerst een pizza kreeg voorgeschoteld. Even later kwam ook deze op de menukaart van het restaurant van de gebroeders Panopoulos.

De introductie van ananas op een pizza

Maar dan de ananas. Die werd eigenlijk puur per experiment op de pizza geïntroduceerd. De zoetige ananas en hartige ham bleek een combinatie die zowel de broers als de klanten wel konden waarderen. De blikken ananas die hiervoor werden gebruikt, kwamen echter wel uit Hawaï. Destijds was het eiland het grootste exporterende gebied van de fruitsoort. Tegenwoordig zijn dat vooral Zuid-Amerikaanse landen als Bolivia en Paraguay. Zodoende werd de pizza Hawaï geboren.

Not done voor Italianen

De geschiedenis leert ons dus dat ananas op een pizza alles behalve Italiaans is. Geen wonder dat zij enorm tegen dit idee aanschoppen, want het is eigenlijk het enige fruit dat hedendaags als ingrediënt op een pizza wordt gedaan. Bovendien is het natuurlijk zoet, wat de essentie van de pizza doet vergeten. Volgens Italiaanse koks is de pizza namelijk een prachtig en hartig Napolitaans gerecht die je moet delen en waarvan je moet genieten. Voor hen is er vanzelfsprekend dus absoluut geen plaats voor ananas op een pizza.

Bestel je favoriete pizza's online bij Bezorgland.nl!

Maar goed, ze geven ook toe dat de klant natuurlijk koning is. Als die ananas op zijn of haar pizza wil, doen ze dat gewoon. Bij Bezorgland.nl maken we geen onderscheid. We staan op elk moment van de dag voor je klaar met verse pizza’s. Of je nu van een klassieke Italiaanse of Amerikaans getinte houdt. Geef je adres aan ons door en we staan binnen een mum van tijd bij je voor de deur. Dek jij de tafel? Dan bezorgen wij het eten!