Natuurlijk is het eten van groente en fruit alleen maar goed, en dat raden we dan uiteraard ook ten zeerste aan. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om elke dag minimaal 200 gram groente en 200 gram fruit te eten. Echter is er één soort bij die onder Nederlanders steeds populairder wordt: de avocado. Waarom is dat eigenlijk? Is het nou een groente of een fruit? En, niet onbelangrijk, hoe bereid je ze het best?

Populairste importsoort

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er het afgelopen jaar in ons land voor maar liefst 1,1 miljard euro aan avocado’s werd geïmporteerd. Daarmee is het bijvoorbeeld de banaan, druif en sinaasappel al ruimschoots voorbij. We zouden geen echte Hollanders zijn als we deze weer zouden verhandelen. Ruim 90% van wat in Nederland terecht komt, wordt namelijk weer geëxporteerd naar andere Europese landen. Daarmee zijn we het grootste land dat avocado’s exporteert, terwijl deze oorspronkelijk hier niet eens groeien.

Uitzonderingspositie door vet- en vezelrijkheid

Het ‘groene goud’, zoals de avocado ook wel wordt genoemd, is al bijna veertig jaar in de supermarkt te verkrijgen. Echter is de populariteit van deze vruchtgroente inmiddels zo enorm gestegen, dat het alle cijfers ontstijgt. In tegenstelling tot andere fruitsoorten, want daar behoort hij officieel toe, is de avocado zeer vet- en vezelrijk, wat voor een uitzonderingspositie zorgt. Maak je geen zorgen, we hebben het hier over onverzadigde vetzuren. Die verlagen het cholesterolgehalte in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Zeer gezond dus! Echter wordt de avocado vaak als groente gegeten, en dus beschouwen we hem meestal ook als dusdanig. Het is dus maar net hoe je ernaar kijkt. De avocado heeft zijn populariteit mede te danken aan de opkomst van sociale media, met foodbloggers en andere influencers. Tegenwoordig is het natuurlijk veel makkelijker om bepaalde zaken voor een groot publiek aan het licht te brengen. Zo ook voor groente- en fruitsoorten.

Avocado snijden en bewaren

Niet alleen de voedingswaarde van de avocado, maar ook de bereiding is vaak onderwerp van gesprek. Er zijn namelijk regelmatig voorbeelden te vinden van mensen die zich verwonden bij het snijden ervan. Zij drukken de mes in de pit, om hem vervolgens te draaien. De mes kan dan dus in sommige gevallen naar in je hand terecht komen. Hoe het wel moet: pak een tafelmes en snijd de avocado langs de pit door midden. Haal beide kanten van elkaar en probeer de pit, wanneer deze moeilijk met de hand los te krijgen is, met een lepel te verwijderen. Je houdt nu twee delen over. Snijd deze met het tafelmes in de lengte in dunne reepjes, en wik ze vervolgens los van de schil met een lepel. Zo heb je ideale stukken avocado, voor op brood of een toastje, of door de salade! Wanneer je ze wilt bewaren, blijven ze in de vriezer tot zo’n acht maanden goed. Een beetje citroensap erbij zorgt ervoor dat de partjes niet verkleuren.

Maak de lekkerste guacamole!

Wanneer je deze vervolgens fijn prakt en samen met wat rode ui en tomaat verwerkt tot guacamole, heb je een heerlijke dipsaus voor bij de nacho’s of als extraatje bij de wraps. Een beetje zout en wat chilipoeder erbij, en hij is helemaal af! Dit is voornamelijk in Mexico een regelmatig bereid en gezond sausje. Echter valt deze slechts twee dagen in de koelkast te bewaren. Ook bij Bezorgland.nl kun je tegenwoordig steeds vaker gerechten met avocado bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de restaurants bij jou in de buurt! Via onze website of app bestel je eenvoudig en snel waar jij zin in hebt. Geef je adres aan ons door, en we staan binnen een mum van tijd bij je voor de deur. Wie weet deze keer wel met een lekker gezonde en goed vullende maaltijd! Dek jij de tafel? Dan zorgen wij voor het eten!